woensdag 16 mei 2012

BLOEMKOOL SALADE


In zijn roman ‘Alleen maar nette mensen’, die volgens de auteur natuurlijk fictie is en zeker niet autobiografisch, beschrijft Robert Vuijsje, de zoon van mijn man, het familieleven rond de grote vierkante witte eettafel – een zogenaamde Jan des Bouvrie-tafel – van zijn fictieve ouders.
    
Vanzelfsprekend is dit een ironische karikatuur van de werkelijkheid.
Het leek me aardig om de recepten van de huiselijke etentjes, zoals ze  in ‘Alleen maar nette mensen’ worden beschreven, te verzamelen en weer te geven in deze blog

 

1 kleine bloemkool
200 gram haricots verts
5 worteltjes
een stukje komkommer (10 cm)
3 bosuitjes
3 augurkjes
1 geroosterde rode paprika (uit een pot)
een handje bladpeterselie fijngesneden
een takje dille fijngehakt
een handje zwarte provinçaalse olijven voor garnering



Voor de dressing:
Een theelepel mosterd
Een theelepel honing
2 eetlepels dragonazijn
4 eetlepels olijfolie
sap van een halve citroen

Was de bloemkool, snij ze in roosjes en kook de roosjes halfgaar in de magnetron.
Twee porties, ongeveer 5 minuten op vol vermogen per portie.
Ze moeten nog stevig zijn, maar niet hard en zeker niet halfrauw.
Maak de haricots verts schoon en snij de puntjes eraf. Kook ze 5 minuten beetgaar in een bodempje water met zout. Stort ze in een vergiet en zet meteen de koude kraan erop zodat de groene kleur behouden blijft. Snij ze daarna in stukjes van 2 cm.
Zet de plakjesrasp in de keukenmachine en snij de worteltjes in dunne plakjes.
Schil de komkommer in vieren, haal het zaad eruit en snij de stukken in kleine dobbelstenen.
Snipper de bosuitjes in ringetjes, de augurkjes in dunne plakjes en de paprika in kleine stukjes.
Meng alles in een grote kom goed door elkaar.  Maak de salade een uurtje tevoren zodat alles lauw of koud is en niet warm. Meng de dressing er ook een uurtje tevoren door zodat de smaak goed in de groenten kan trekken.

Ik geef deze salade als groente bij gebakken vis, maar het is ook een goed lunchhapje voor een (bijna) zetmeelvrij dieet.

Met stukjes gaar vlees of kip of ham of zalm krijg je ook een leuke salade, maar dan is hij natuurlijk niet meer vegetarisch.

Het Kookboek voor Nette Mensen. Salades.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten