woensdag 16 mei 2012

ASPIC VAN ZALM, HOLLANDSE GARNALEN, KRAB EN GROENTEN




2 ons gestoomde zalm
2 ons Hollandse garnalen
1 blikje krab (uitgelekt 120 gram)
100 gram haricots verts
7 cm komkommer
3 worteltjes
1 kleine venkel
2 geroosterde rode paprika’s
3 augurkjes
10 zwarte olijven zonder pit

een takje dille
een takje bladpeterselie
een halve liter bouillon
100 ml witte wijn (een klein glas)
een borrelglaasje cognac
12 blaadjes gelatine







In principe ga je bij deze aspic net zo te werk als bij de aardbeienpudding.
Week de gelatine in een bak met koud water.
Ik had nog aspergebouillon van gisteren. Daarom heb ik deze gelei bedacht.
Meng alle vloeistof – de bouillon, de wijn en de cognac, door elkaar.

Kook de worteltjes, de venkel en de haricots verts heel kort tot ze beetgaar zijn en laat ze goed uitlekken.
Snij de worteltjes in dunne plakjes, de venkel in kleine dobbelsteentjes en de harocots in stukjes van 1 cm.
Schil het stukje komkommer, haal het zaad eruit en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
Snij de uitgelekte rode paprika’s (uit een pot) in kleine stukjes, maar hou een paar repen apart voor garnering.
Snij de augurkjes in kleine stukjes, de olijven in halve ringetjes.
Meng alles door elkaar in een grote kom.
Hak een paar takjes peterselie en dille fijn en meng door de groenten.
Bewaar een paar takjes voor de garnering.

Haal de gestoomde zalm in plukjes uit elkaar, meng met de helft van de krab en de helft van de Hollandse garnalen. Meng de vis door de stukjes groenten.
Strooi er royaal peper en zout overheen.

Zet in de gootsteen een bak met koud water waarin je twee trays ijsblokjes doet, zodat je ijswater hebt klaarstaan.
Besmeer een tefal cakevorm van 1 liter (een kleintje) met een kwastje met zonnebloemolie.
Leg er een (passend geknipte) reep bakpapier in, die je ook met zonnebloemolie besmeert.
Doe in een beker 2 dl van de bouillon-vloeistof en verwarm 2 minuten op half vermogen in de magnetron. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en los ze erin op.
Verwarm nog 1 minuut op half vermogen in de magnetron tot de gelei goed glad is.
Meng nu alles door de rest van de bouillon. Je hebt nu ongeveer drie kwart liter gelei.
Schenk een scheutje van de gelei op de bodem van de cakevorm en zet de cakevorm in het ijswater.
De vorm wil nu drijven. Leg er een plankje op en daarop een gewicht (een blik of zo).
Zodra de gelei op de bodem van de cakevorm stevig gaat worden- na een minuut of twee -  leg je er een mooi patroontje op van dille, peterselieblaadjes en reepjes rode paprika.
Schenk er weer een klein beetje gelei op.
Leg weer het plankje met gewicht erop en wacht weer even.
Nu gaat het snel.
Zodra het tweede laagje stevig wordt, leg je er de helft van de Hollandse garnalen op en een paar mooie stukjes krab.
Weer  even geduld. Intussen meng je de rest van de gelei door het groente-vis mengsel.
Nu kun je de dwarslepel gebruiken die altijd als een raadsel aan het keukenrek hangt.
Schep de gelei voorzichtig in kleine porties tegelijk in de vorm tot hij vol is.
Zet alles in de ijskast en vergeet de gelei de hele dag.
Het vervelende is dat je pas na het keren kunt zien of het resultaat goed is.
Maak daarom in een paar kleine vormpjes een paar proef-geleitjes. Die zijn ook eerder stijf.















Toch was het nog bijna helemaal mislukt.
Mijn man ging koffie zetten en dan ruimt hij altijd de keuken een beetje op.
'Dat pannetje met vies water heb ik meteen voor je weggegooid', zei hij.
'Dat was de aspergebouillon!', riep ik in paniek.
Maar het was gelukkig een grapje.




Het Kookboek voor Nette Mensen. Buffet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten