woensdag 9 mei 2012

ASPERGES


ASPERGES UIT DE OVEN

De aspergetijd duurt altijd maar kort.
Daarom nu meteen een leuke aspergeschotel.














1 kilo (dunne) asperges
2 ons Ardenner ham
50 gram geraspte kaas
3 hardgekookte eieren
een klein stukje foelie
boter voor de ovenschaal

Soms kun je alleen maar dunne asperges krijgen.
Maak dan deze heerlijke schotel.

Schil de asperges (even een werkje), of koop ze geschild.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Beboter een rechthoekige ovenschaal.
Kook de asperges in ruim water met zout en een stukje foelie tot ze zacht maar niet pappig zijn -
ik hou er niet van als asperges 'al dente' gekookt zijn.
Laat ze in een vergiet goed uitlekken.
Bewaar het kookwater voor soep.
Rol drie asperges tegelijk in een plakje Ardenner ham (snij zwoerd en vet een beetje weg).
Leg ze in de ovenschaal netjes in het gelid naast elkaar.
Hak de eieren fijn en leg ze op de toppen van de asperges.
Bestrooi alles royaal met geraspte kaas.
Zet de schaal 15 minuten in de hete oven.
Voor 4 personen.


Ons asperge-buffet voor bij een glaasje Picpoul de Pinet.
Hier onze tafel met asperges voor een avondje met vrienden.
Dikke asperges met hardgekookt ei en peterselie.
We geven er Ardenner ham bij en Spaanse kaas met vijgjes,
een salade en brood en twee sausjes:
botersaus en kruidensaus op basis van Griekse yogurt.


















In de aspergetijd kunnen we natuurlijk ook een quiche met asperges maken.



500 gram asperges
4 eieren
100 ml crème fraiche
125 gram ricotta
7 blaadjes diepvries deeg hartige taart
100 gram gegrilde achterham
3 bosuitjes
boter
200 gram champignons
een eetlepel pesto
75 gram geraspte kaas







Ontdooi de plakjes diepvries deeg.
Beboter een tefal boterkoekvorm van 30 cm.
Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht op 180 graden).
Snij een stukje van 2 cm van de asperges af en schil ze zorgvuldig met de dunschiller.
Snij een stuk met de kop af van ongeveer 10 cm. Snij de rest in stukjes van 2 cm.
Breng een flinke pan met water aan de kook. Voeg zout toe en een paar stukjes foelie.
Voeg eerst de stukjes asperge toe, daarna na 7 minuten de kopjes. Kook in totaal 15 minuten.
Laat de asperges goed uitlekken in een vergiet - bewaar het kookvocht voor soep.
In een grote beslagkom 4 eieren kloppen met de mixer. Daarna de crème fraiche en de ricotta erdoor kloppen en ten slotte de pesto toevoegen. Strooi er royaal zout en peper door.
Intussen in een flinke koekenpan de in ringetjes gesneden bosuitjes fruiten in een eetlepel boter.
De in plakjes gesneden champignons toevoegen en even meebakken.
De ham in stukjes van 1,5 cm snijden en door de champignons roeren en even meebakken.
tenslotte de uitgelekte stukjes asperge erdoor mengen.
De plakjes deeg in de boterkoekvorm leggen. Eerst drie in het midden, daarna één links en één rechts.
De laatste twee plakjes diagonaal doorsnijden en daarmee de hoeken vullen.
Het deeg een cm over de rand van de vorm laten hangen. Met een vork wat gaatjes prikken.
Het asperge-ham-champignon mengsel in de vorm leggen en gelijkmatig over de bodem verdelen.
Strooi er twee lepels geraspte kaas over en flink peper en zout.
Tenslotte het eier-room-mengsel er overheen schenken.
De aspergekoppen in een mooie ster op de massa leggen.
Tenslotte de rest van de kaas erover strooien.
Zet de vorm voorzichtig (hij is vol) in de warme oven en bak 45 minuten.
Prik met een breinaald om te zien of alles gaar is.
Laat de quiche nog 15 minuten staan in de oven op 100 graden.
Op een taartrooster af laten koelen tot je hem op een schaal kunt schuiven.

Deze quiche is voor 8 personen (flinke punten),
12 personen kunnen er ook van eten als een hartig hapje.



Het Kookboek voor Nette Mensen. Groenten en aardappels/ Buffet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten