donderdag 10 mei 2012

GEHAKTBROOD - MEATLOAF


1 kilo rundergehakt
3 bruine boterhammen
3 eieren
1 dl melk
2 sjalotjes en 1 teentje knoflook
1 cm verse gember
3 geroosterde tomaten (uit een pot)
1 geroosterde paprika (uit een pot)
3 augurkjes
een handje peterselie
boter voor de bakvorm


6 plakjes diepvries deeg voor hartige taart

1 eetlepel Herbes de Provence
1 eetlepel zout
1 eetlepel Ras el hanout
2 eetlepels gebroken amandelen
een handje pijnboompitten

Verwarm de oven voor op 150 graden. (ik heb een hete-lucht-oven). Anders iets hoger.
Beboter een kleine rechthoekige tefal braadslee (19 x 25 cm) en bekleed de vorm met bakpapier.
Laat de deegplakjes ontdooien, leg ze - elkaar iets overlappend - op het bakpapier.

Snij de korsten van de boterhammen, snij ze in blokjes en week ze een kwartiertje in de melk.
Maak intussen de sjalotjes en de knoflook schoon. Hak ze grof.
Snij de schil van het stukje gember en snij het in kleine stukjes.
Laat de geroosterde tomaten uitlekken en snij ze in stukjes.
Laat de paprika goed uitlekken en snij hem in stukjes.
Snij de augurken in stukjes.
Doe alles met de peterselie in de keukenmachine en hak een paar tellen met de pulseknop.
Het moet een rulle massa worden.
Kluts de eieren los.
Meng het gehakt met de eieren, maar bewaar een klein beetje van het losgeklopte ei apart.
Meng ook het zout, de herbes en de Ras el hanout door het gehakt en prak goed met een vork.
Roer er de fijngehakte massa uit de keukenmachine erdoor en tenslotte ook de amandelstukjes.
Duw de gehaktmassa goed in de braadslee en maak de bovenkant mooi vlak, eerst met een vork, daarna met een pannenkoekmes.
Snij een ruitpatroon met een mes tot ongeveer 1/3 van de dikte, zodat je later mooie portie-blokjes kunt snijden.
Smeer nu met een kwastje de bovenkant in met de rest van het losgeklopte ei.
Duw een paar pijnboompitjes in iedere ruit.
Laat het gehaktbrood in ongeveer een uur in de oven gaar bakken.
Steek er een breinaald in om te kijken of het vlees gaar is.
Eventueel voorzichtig wat vocht afgieten.
Het brood een half uur laten afkoelen.
Daarna keren op een plank en meteen op een schaal weer keren.
Warm of koud serveren.
Voor 8-10 personen.






Volgens dit zelfde recept kun je natuurlijk ook
gewoon  lekkere gehaktballetjes maken.
Rol van het gehaktmengsel kleine ballen
en rol ze even door wat broodkruimels.
In een koekenpan bakken in een mengsel
van boter en olijfolie. Ook altijd heerlijk.

(foto gehaktballen © Michael van Emde Boas)


Het Kookboek voor Nette Mensen. Vlees.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten