dinsdag 15 mei 2012

AARDBEIEN-FRAMBOZEN PUDDING






250 gram aardbeien (één bakje)
100 gram  frambozen (een bakje)
5 of 6 perssinaasappels –  liefst ook
een paar bloedsinaasappels
7 blaadjes bladgelatine
1 dl drank (1/2 dl crème de cassis
en  ½ dl  aardbeienlikeur)



Maak de pudding een dag van te voren. Het opstijven duurt minimaal 4 uur in de ijskast.
De volgende dag is hij nog stijver.
Neem een grote vorm (b.v. de Tefal brioche vorm van 1 liter) of neem 8 kleine vormpjes.
Smeer de vorm dun in met een kwastje met zonnebloemolie en laat hem omgekeerd uitlekken op een bordje met keukenpapier.
Week de gelatineblaadjes in een flinke bak met koud water - minimaal 10 minuten).
Maak het fruit schoon en snij de aardbeien in kleine stukjes.
Pers de sinaasappels uit. Het wordt nog mooier van kleur (roder) als je 1 of 2 bloedsinaasappels neemt  in plaats van gewone).













Je hebt een halve liter sap nodig plus 1 dl likeur. De drank werkt ook als smaakversterker.
Doe de likeur bij het sap en meet ongeveer 1 dl af in een maatbeker en verwarm 3 minuten op half vermogen in de magnetron (niet koken).  
Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze op in het warme sap. 
Als de gelatine goed is opgelost en kun je deze gelei door de rest van de vloeistof roeren en alles in een grote kom voorzichtig door het fruit mengen.

Nu schenk je alles in de vorm. Als je kleine vormpjes gebruikt, let dan op dat het fruit gelijkmatig verdeeld wordt. Je kunt ook eerst het fruit in de vorm doen en dan de gelei erover schenken.
In de ijskast zetten en  rustig laten opstijven.
Vlak voor het serveren de pudding uit de vorm op een schaal keren.
Dat gaat makkelijk als je de pudding 10 seconden (tel tot 10 – niet langer) in een bodempje heet water houdt en het bord eerst met een druppel water nat maakt (dan kun je de pudding precies op het midden schuiven).

Let op: gebruik geen tropisch fruit  (kiwi, ananas, mango, papaya). Daar zit een eiwit in dat verhindert dat de gelatine stijf wordt. (ook geen gemberbolletjes door de vruchten doen).
Suiker is niet nodig want het sap is al zoet van zichzelf.




Het Kookboek voor Nette Mensen.  Toetjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten