maandag 10 december 2012

HARTIGE HAPJES VOOR GEZELLIGE DAGEN - DIPS

Spelen met de keukenmachine

Voor het betere hak- en snijwerk heb ik – begin jaren tachtig een echte Magimix keukenmachine gekocht. Dat was destijds een heel nieuw, revolutionair apparaat.
Ik had in de Amerikaanse satirische strip The Serial over de Cuisinart gelezen. Zo’n ding moest ik ook hebben.
Ik heb hem wel 25 jaar gebruikt, al kocht ik in de loop der jaren wel nieuwe onderdelen.
Vorig jaar ging ik terug naar de winkel van Duikelman: het mes was te bot geworden.
‘Helaas, mevrouw’, zeiden ze, ‘dit model bestaat niet meer, dus u kunt geen nieuw mes meer kopen. Maar als u even wacht, kunnen wij dit mes wel even voor u slijpen.’ En het was nog gratis ook.
Inmiddels heb ik toch een nieuwe Magimix gekocht. Wat een pracht-apparaat. Er is in de loop der jaren enorm veel aan details verbeterd, handiger raspen, handiger constructie en vooral handig: een aparte opbergdoos erbij om alle losse hulpstukken netjes bij elkaar te bewaren. Nooit meer in het aardappelmandje naar de plakjesrasp zoeken.














Zet de dipsauzen in bakjes op tafel.
Geef er stokbrood of toostjes of verschillende soorten chips bij.
Veel succes heb ik met 'Chips uit zee' gemaakt van zeewier, die ik bij de visboer op de boerenmarkt koop.
Je kunt ook rauwkost (worteltjes, komkommerstaafjes, selderiestengels etc.) erbij neerzetten, maar mijn zonen 'zijn geen konijnen', dus dat laat ik maar.




Maak eerst een GROENE KRUIDENSAUS.
Deze frisse saus kun je als basis-ingrediënt voor al je dips gebruiken.

Een halve bos bladpeterselie
een halve bos dillen (alleen de veertjes)
een handje muntblaadjes
2 bosuitjes
1 teentje knoflook (bij voorkeur verse roze knoflook)
een scheutje olijfolie
zeezout en peper

Meng alles in de keukenmachine tot een mooi groen mengsel.
Het mag een beetje rul blijven.


















HUMMUS VAN WITTE BONEN

Een blikje witte bonen
2 eetlepels tahin
een eetlepel Griekse yogurt 10 %
een theelepeltje groene kruidensaus
een beetje olijfolie (lepeltje)
een theelepel caïennepeper







Laat de bonen goed uitlekken in een vergiet.
Hou een paar witte boontjes apart voor garnering.
Meng alles in de keukenmachine tot een gladde smeuïge saus.








POMPOENDIPSAUS



300 gram pompoen. (een flink stuk)
50 gram ricotta
2 eetlepels tahin
2 teentjes knoflook
een theelepeltje tomatenpuree
een theelepel ras el hanout *
een handje peterselie
een handje dille
olijfolie
zout en peper



Snij de pompoen in stukken van 3 cm.
Doe ze in een magnetronschaal met een kopje water erbij.
Maak ze in 5 minuten op vol vermogen gaar in de magnetron.
Laat uitlekken en afkoelen in een vergiet.
Nu kun je makkelijk de schil eraf snijden.
De pompoen is gaar en vol van smaak.
Nu de stukken pompoen in de magimix pureren.
De knoflookteentjes pletten en in ee puree mengen met de ricotta en de tahin.
Tenslotte nog een theelepel tomatenpuree en de ras el hanout erbij.
De kruiden met de hand fijnhakken en erdoor roeren.
Zoveel olijfolie erdoor roeren (begin met 1 eetlepel) tot je denkt dat het genoeg is.
Proef of er nog zout en peper bij kan.
Je krijgt een nogal dikke puree.
Eventueel kun je die met wat Griekse yogurt of crème fraiche verdunnen (maar dan gaat de smaak achteruit).
De rest van de pompoen voor soep gebruiken of in een quiche verwerken.

* Ras el hanout is een specerijenmengsel dat ik koop op de 'boerenmarkt'.
Het is in iedere Marokkaanse winkel te koop.

Het geeft meteen een 'arabisch' geurtje en je krijgt een mooie gele kleur.
Ik denk dat er flink wat curcuma in zit.





GUACOMOLE

2 rijpe avocado's
125 gram mascarpone (een half bakje)
2 eetlepels groene kruidensaus
sasp van een citroen
zout, peper, tabasco



















Halveer de citroen.
Snij de avocado's doormidden.
Snij de helften weer doormidden en wip de pit eruit. Nu kun je makkelijk de schil eraf trekken.
Snij de kwarten in kleine stukjes.
Nu onmiddellijk een halve citroen leegknijpen op de avocado's.
In de keukenmachine de avocadostukjes pureren met de mascarpone en de groene kruidensaus.
Tenslotte de andere helft van het citroensap er door roeren.
Flink peper en zout en tabasco erdoor. Proef.




GROENE KRUIDENDIP




250 gram Griekse yogurt (10 % vet)
3 eetlepels groene kruidensaus (zie hierboven)
een blokje diepvries spinazie (100 gram)
of een handje verse bladspinazie
1 teentje knoflook (geplet)
1 bosuitje in ringetjes
olijfolie
zout en peper





Kies Griekse yogurt met 5 of 10 % vet. Die heeft meer smaak dan  magere Griekse yogurt en zó vet is dat nou ook weer niet.
De spinazie dient voor de groene kleur en voegt een goede smaak toe. Maak ze klaar zoals op het pak is voorgeschreven. Ik geef de voorkeur aan de magnetron. Laat ze goed uitlekken en hak ze een beetje fijn.
Meng een paar lepels van het kruidenmengsel dat je al eerder gemaakt hebt met de uitgelekte spinazie, doe de knoflooktenen en de bosui erbij. Roer alles door de Griekse yogurt.
Tenslotte een paar lepels olijfolie erdoor roeren.
Een verrukkelijke frisse dipsaus.





ZAZIKI

Ik weet niet zeker of dit een dipsaus of een salade is, maar wat geeft het.
Het past goed bij deze hapjes op de mezze-tafel.
















1 komkommer
een half bakje Griekse yogurt 10 % (125 gram)
1 eetlepel groene kruidensaus
een drupje citroensap
een eetlepel olijfolie

Schil de komkommer en snij hem in de lengte doormidden.
Haal met een theelepeltje het zaad eruit.
Bestrooi de komkommerstukken rijkelijk met zeezout en laat minstens een uur trekken.
De komkommer wordt zacht.
Na een uur (of langer) de komkommer goed onder de kraan afspoelen. Het zout eraf.
Daarna in een schone theedoek rollen om te drogen.
Tenslotte de komkommer in kleine blokjes snijden.
De groene kruidensaus, het citroensap en de olijfolie erdoor roeren.
Niet te lang tevoren klaarmaken, dan komt er toch nog vocht uit de komkommer.


PESTO
Een halve bos bladpeterselie
2 kleine bosjes basilicum (alleen de blaadjes)
1 teentje knoflook (bij voorkeur verse roze knoflook)
olijfolie
een handje pijnboompitten
zeezout en peper

Meng alles in de keukenmachine tot een rulle pasta.
Er hoort eigenlijk ook vers geraspte parmezan in, maar ik geef de voorkeur aan deze saus als kruidensaus. Als ik hem bij pasta geef doe ik er wel parmezan door.

Je krijgt een heerlijk smeersel voor op toostjes door een lepel pesto te mengen met zoute boter. Hou het op kamertemperatuur.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten