dinsdag 11 december 2012

HARTIGE HAPJES VOOR GEZELLIGE DAGEN: SALADES

SALADE CAPRESE

Iedereen kan een Salade Caprese op tafel zetten. Dat weet ik ook wel.
Om met Michel Roux  te spreken: 'There are no cooking skills required here.'
Deze heb ik gemaakt voor de familietafel.





1 krop Romeinse sla
1 pond kerstomaatjes van 3 cm
2 rollen mozzarella
2 eetlepels pesto
olijfolie
zout en peper
zwarte olijven zonder pit
citroensap

Maak eerst pesto. Zie mijn vorige bericht op deze blog.
Bij de supermarkt kun je mozzarella kopen in de vorm van een rol. Dat is erg handig om plakjes te snijden.
Ik heb voor mijn familie 2 rollen genomen, die eerst in de lengte gehalveerd en daarna in plakjes gesneden. Zo krijg je een enorme hoeveelheid mooie maantjes.
Dit is natuurlijk geen super buffalo mozzarella, daarom marineer ik ze eerst.
Meng in een kom 2 eetlepels pesto met een scheut olijfolie.
Bestrooi de mozzarella-maantjes met zout en peper, leg ze in het bad van olijfolie met pesto en laat zo een uurtje staan. Schep af en toe even om.
Was de Romeinse sla en snij hem in stukjes van 2 cm. Laat goed drogen in de sla-centrifuge.
Gebruik een metalen dienblad van 35 cm als serveerschaal.
Leg de sla erop.
Was de tomaatjes en halveer ze. Verdeel ze over de sla.
Leg de mozzarella-maantjes erop en een handje zwarte olijven.
Nog een keer peper en zout erover en tenslotte de rest van de marinade (olijfolie met pesto) en een kneepje citroen.
Het leek gigantisch veel, maar ze aten het zó op.
voor 8 personen





SALADE VAN MELOEN EN KOMKOMMER MET GEITENKAAS

Alweer een makkelijk hapje waar geen Cookery skills aan te pas komen.



een oranje Cantaloupe-meloen
een komkommer
een half ons zwarte olijven zonder pit (bij voorbeeld Provençaalse)
een ons geitenkaas  - een plak van een rol (feta kan ook)
een paar takjes dille
eventueel een paar blaadjes munt
2 eetlepels olijfolie
sap van een halve citroen
een theelepel mosterd
een theelepel honing

Snij de meloen doormidden en haal de pitten eruit. Snij nu de meloen in parten, schil de parten en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Of maak mooie bolletjes van de meloen. (met een speciaal lepeltje).
Snij de komkommer in de lengte door, haal de pitten eruit en snij hem in blokjes.
Meng de komkommer door de meloen.
Gebruik van de dille alleen de veertjes, hak ze klein en meng ze door de salade.
Knip de blaadjes van de munttakjes en meng ze door de salade.
Het is overdreven om hier een heel bosje munt voor te kopen, maar als je een plant op het balkon hebt, knip je natuurlijk een paar blaadjes.
Maak de dressing van de citroen met de olijfolie, een theelepeltje mosterd en een theelepeltje honing.
Meng de dressing door de salade, maar hou een klein beetje apart.
Snij de geitenkaas in kleine stukjes, verdeel ze over de salade, leg de olijven erop en lepel de rest van de dressing erover.
voor 4 personen



AMERIKAANSE KOOLSLA – COLESLAW

















1 witte (savoye) kool (middenmaatje)
3 worteltjes
een teentje knoflook
een half bosje platte peterselie
1 kop mayonaise
een half bekertje zure room (ongeveer 50 ml) en
50 ml magere kwark
een eetlepel karweizaadjes
een scheutje worcestersaus

Snij de kool in vieren en haal de harde kern eruit.
Zet de plakjesrasp in de keukenmachine en rasp de kool.
Rasp ook de worteltjes in plakjes.
Doe de geraspte kool in een vergiet en giet er een ketel kokend water over.
De kool is nu ‘geblancheerd’. Laat goed uitlekken en afkoelen.
In een ruime kom de mayonaise met de zure room en de kwark roeren tot een gladde saus.
De worcestersaus erbij en flink peper en zout.
De uitgelekte afgekoelde  kool met de worteltjes en de uitgeperste knoflookteen door de saus mengen.
Tot slot de peterselie fijnsnijden (liever met de hand) en samen met de karweizaadjes door de salade mengen.
Laat een paar uur (of een nachtje) staan voor gebruik.
Het lijkt eerst of er te veel saus is, maar na een paar uur is alles ingetrokken en krijg je een mooie romige salade.
Serveer op kamertemperatuur.
Voor 6-8 personen.

Voor een lichtere variatie kun je een halve witte kool en een halve krop ijsbergsla nemen.
De ijsbergsla ook met de plakjesrasp snijden.
Deze variant moet je wel direct serveren, anders wordt de ijsbergsla slap en niet meer knapperig.

















Volgens Ottolenghi kun je hier nu mooi wat granaatappelpitjes en wat al niet meer voor garnering op leggen. Zie maar. Hoeft niet.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten