donderdag 22 november 2012

HARTIGE HAPJES VOOR GEZELLIGE DAGEN


WORSTEBROODJES




Mijn moeder stond in de keuken worstebroodjes te maken. De leden van het opiniemakersoverleg willen soms net doen alsof ze geen intellectuelen zijn, maar gewone mensen. Ze denken dat gewone mensen worstebroodjes eten."

Uit: 'Alleen maar nette mensen'
door
Robert Vuijsje.






10 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg
1 ei
1 blikje cocktailworstjes - ongeveer 30 stuks

 Ontdooi het bladerdeeg.
Verwarm de oven op 200 graden.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
Gebruik het kartelwieltje en snij ieder plakje in drie schuine repen.
Je hebt nu 30 repen deeg.
Leg nu op iedere reep deeg een worstje en rol het deeg op als een mini-croissantje.
Leg ze op de bakplaat.

In een kommetje het ei loskloppen.
Als alle worstebroodjes op de bakplaat liggen kun je ze met losgeklopt ei bestrijken.
Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de worstebroodjes in 15-20 minuten gaar.
Je kunt ze ook 's morgens al maken, 10 minuten voorbakken, en vlak voor het serveren de broodjes nog 5-10 minuten mooi bruin afbakken.

Warm serveren.

N.B. De worstebroodjes waren oorspronkelijk bedoeld als 'mannen-voedsel' bij pokeravondjes, maar ze zijn wegens succes ge-upgrade tot borrelhapje bij chique partijtjes.




Foto rechts ©  Michael van Emde Boas
















GROTE WORSTEBROODJES

In plaats van de kleine worstebroodjes met cocktailworstjes kun je ook op dezelfde manier flinke grote worstebroodjes maken.
De vulling is dan een heel braadworstje.
Je gebruikt per worstebroodje een heel velletje diepvries bladerdeeg.
De oven voorverwarmen op 200 graden.
Een vel bakpapier op de bakplaat leggen.
De braadworstjes eerst in een lepel olie in een tefal koekenpan 10 minuten voorbakken.
Daarna een beetje laten afkoelen en droogdeppen met keukenrol.
Leg het worstje diagonaal op een bladerdeegvelletje.
Rol het deeg om het worstje heen en leg het broodje op de bakplaat.
Goed met losgeklopt ei insmeren.
20 minuten bakken in de oven op 200 graden.
































SPINAZIE-FETAKOEKJES

Soms maak je een heleboel worstebroodjes en is er daarnaast een vegetarisch alternatief gewenst.
Dan maak ik altijd deze heerlijke spinazie-fetakoekjes.
De vleeseters gaan natuurlijk ook de vegetarische koekjes opeten. Zo heerlijk zijn ze.
Dus maak er ook maar lekker veel.














6 plakjes diepvries bladerdeeg
125 gram diepvries bladspinazie (een kwart pak)
1 ons feta fijngekruimeld met een vork
2 gedroogde tomaten in kleine reepjes geknipt
2 eieren losgeklopt
1 theelepel Herbes de Provence
25 gram geraspte oude kaas
boter voor de bakplaat

Je hebt een speciale bakplaat voor minipizza’s nodig en een bijpassende deeg-uitsteekring.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Beboter de bakplaat.
Laat het bladerdeeg ontdooien en vorm een bal van de plakjes. Rol deze bal met de deegrol uit tot een grote platte lap. Gebruik het uitsteekrondje om er 12 ronde koekjes uit te snijden.
Beboter de bakplaat (de ronde kuiltjes).
Leg de deeglapjes op hun plaats in de vorm.
Maak de spinazie klaar volgens voorschrift op het pak (ik geef de voorkeur aan de magnetron).
Alleen laten slinken is genoeg.
Laat de spinazie daarna in een vergiet goed uitlekken.
Strooi er een theelepeltje zout over en hak ze een beetje fijn.
Leg op ieder deegplakje nu een lepeltje spinazie en daarop 2 reepjes gedroogde tomaat.
Klop in een kom de eieren los.
Schep met een lepel voorzichtig op ieder deegkoekje een beetje losgeklopt ei.
Verdeel de verkruimelde feta over de koekjes en bestrooi ze met geraspte oude kaas.
Bak ze in 15 minuten mooi gaar in de oven. Warm serveren.

Terwijl de koekjes bakken, rol je de restjes van het deeg nog een keer uit en als je de eerste ronde van de plaat hebt gehaald, begin je nog een keer opnieuw met de rest van de   vulling.                                                                                               



















Geen opmerkingen:

Een reactie posten