vrijdag 16 november 2012

HOLLANDSE MOUSSAKA

















voor 8 personen:
1 kilo aardappels
1 bloemkool
10 worteltjes
100 gram doperwtjes (diepvries)
2 bosuitjes
een eetlepel boter
50 gram boter (+ wat extra voor de vorm)
50 gram bloem
5 dl melk
100 gram geraspte oude kaas
zout peper nootmuskaat worcestersaus

Voor mijn zonen en kleinkinderen heb ik deze schotel bedacht.
Gewone Hollandse kost, die ze graag lusten,  waar geen 'vreemde'  ingrediĆ«nten Ć  la Ottolenghi in zitten.
Deze 'moussaka' is bovendien makkelijk, want je kunt alles voorbereiden en de schaal later in de oven zetten.
Er zijn genoeg gelegenheden - etentjes voor nette mensen - om me uit te leven en de recepten uit mijn nieuwe boek Jerusalem te proberen.
En trouwens waarom zou deze schotel niet elegant genoeg zijn voor chique dinertjes?

Schil de aardappels - neem vastkokers, bij voorbeeld Nicola -  kook ze gaar in water met zout (of nog lekkerder: in de magnetron) en snijd ze in nette dunne plakjes van een halve cm dik.
Maak de bloemkool schoon. Verdeel hem in roosjes en kook ze beetgaar.
Maak de worteltjes schoon en snij ze in plakjes van een halve cm.
Snij de bosuitjes in kleine ringetjes en smoor ze een paar minuten in een koekenpan met een klontje boter. De wortelplakjes erbij en 10 minuten al omscheppend zacht laten worden.
Dan de doperwtjes erdoor roeren en nog 5 minuten meesmoren.
Beboter een flinke ovenschaal.



































Verwarm de oven voor op 200 graden.
In een stevige braadpan (bij voorbeeld Le Creuset) 40 gram boter smelten / niet bruin laten worden. De bloem erbij doen en roeren tot de bloem met de boter een bal vormt.
De warme melk er in kleine porties bij en mooi glad roeren tot je een stevige saus krijgt.
Hier de helft van de geraspte kaas door roeren. Nu de saus niet meer laten koken.
Goed proeven en flink zout, peper en nootmuskaat (vers raspen) toevoegen,  ook een scheutje Worcestersaus.
Leg de helft van de aardappelplakjes op de bodem van de ovenschaal.
Daarop een paar lepels van de kaassaus mooi glad uitstrijken.
Dan de worteltjes erop en weer een beetje saus.
Daarop de rest van de aardappelplakjes.
Nu is ongeveer de helft van de saus gebruikt.
De bloemkoolroosjes voorzichtig door de rest van de saus roeren en bovenop de aardappelplakjes leggen.
Tenslotte de rest van de geraspte kaas erover strooien.
Zet de schotel een kwartier op 200 graden in het midden van de oven.
Daarna de oven op 150 graden zetten en de schotel nog 15 minuten afbakken.

Voor vegetariers is het een complete maaltijd.
Bij ons thuis  - een huishouden met vooral mannen en jongens – maak ik er nog worstjes bij.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten