maandag 30 juni 2014

HOLLANDS GLORIE: NEDERLAND-MEXICO 2-1

Een mooi voetbal weekend met heerlijk oranje eten en veel gezelligheid werd schitterend afgesloten door het Nederlands elftal.
In de laatste 5 minuten van de wedstrijd tegen Mexico kwam Oranje van 0-1 op 2-1. 
Bravo, wij zijn de Houdini's van het WK, want het was al de derde keer dat Nederland na een 0-1 achterstand toch wist te winnen.



















Ik had weer een tafel met zoveel mogelijk oranje eten gemaakt.
bij voorbeeld 'frites van zoete aardappel' - een recept dat ik niet zelf had bedacht maar van het web heb geplukt. ze werden helaas niet knapperig, maar smaakten lekker zoet.
















Daarnaast serveerde ik een meatloaf van lamsgehakt, (recept binnenkort), een quiche met zalm en prei. en een tortilla. 

Voor de quiche maak je een korst van diepvriesbladerdeeg in de beboterde ovenschaal.
3 dunne preien in ringetjes snijden en even pocheren in de magnetron,
500 gram MSC-zalm in de magnetron pocheren en in stukjes plukken.
5 eieren klutsen met een half bakje ricotta en een half bakje crème fraiche.
Alles mengen, de stukken zalm en prei over de deegboden verdelen en het eimengsel erover schenken.
tenslotte wat geraspte kaas erover strooien en daarop een appeltaart-vlechtje van gerookte zalm maken. (1 ons gerookte zalm in reepjes snijden).
Een uurtje in de oven - 30 min op 180 graden en 30 min op 150 graden, afgedekt met een vel aluminiumfolie.
Van te voren klaarmaken en voor het serveren even opwarmen.

















Een tortilla van 8 eieren met 500 gram in plakjes gesneden aardappels die je eerst even gaar maakt in de magnetron, daar gaat ook nog een half bakje ricotta en 100 gram crème fraiche door.
tenslotte 50 gram geraspte oude kaas door het eiermengsel roeren en 50 gram kaas bovenop.
Je kunt er ook een blikje ansjovis, of in reepjes gesneden ham door mengen, maar dan is de tortilla niet meer vegetarisch natuurlijk.
Je bakt hem op 180 graden in ongeveer een uurtje gaar.
Makkelijk van tevoren maken en lauwwarm serveren in hapzame blokjes.















Daarnaast maakte ik deze keer twee frisse salades:
een bonensalade, en een salade van oranje meloen met komkommer en geitenkaas.

witte bonen en linzen uit blik met een krans van geroosterde paprika - uit een potje.




Een salade die ik wel vaker gemaakt heb:
oranje meloen met komkommer en geitenkaas.
Voor beide salades maak ik dezelfde dressing:
een theelepel mosterd, een theelepel honing, een theelepel (zelfgemaakte) pesto,  het sap van een citroen en een flinke scheut olijfolie.
Alles in een kommetje goed mengen en met een lepel over de salades druppelen. Verrukkelijk.



een heerlijk en makkelijk oranje hapje: tomaatjes met zalmcrème

Meng in de Magimix een ons gerookte zalm met een half bakje mascarpone, een half blikje tomatenpuree en een paar (5 of 7) hete peppadew uit een blikje. Als het niet stevig genoeg wordt, doe je er een klont boter door. Dan wordt het mengsel bij opstijven lekker stevig (en het smaakt heerlijjk).
Goed peper en zout erdoor en piment- en paprikapoeder en een drupje worcestersaus. Het moet lekker pittig worden.
De tomaatjes halveren, leeghalen met een theelepeltje, zout erin strooien en op hun kop op een vel keukenrol zetten en een half uurtje laten staan. Nu kun je ze droog deppen met nog een beetje keukenrol.
Doe het mengsel in een roomspuit, vul de tomaatjes en zet ze op een schaal in de ijskast.  

Wij serveerden gewoon ijs toe. Maar toen was de wedstrijd al gewonnen.


De King en Queen van Oranje:
Sonny (Links) en Lena (rechts).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten