zaterdag 14 juni 2014

VOETBAL EN ETEN - ALLES ORANJE





NEDERLAND - SPANJE 5-1

Winning isn't everything, it's the only thing.
Heel Nederland kleurt zich oranje voor het Wereldkampioenschap voetbal.
Tijdens de WK-tijd zitten we een paar keer per week met een huis vol voetbalfans, 
die tegelijkertijd TV willen kijken en met een bord op schoot willen eten. 
Mijn man herinnerde me er aan: niet zoveel vegetarische liflafjes deze keer, please.
Bedenk: ' Veel groente en weinig aardappelen, dat eet voor een man niet zo lekker.'
(Gerard Reve: Op weg naar het einde, 1966).
Aangepast eten dus: lekker, veel en oranje.

Oranje-kleurig bier leek mij mooi bij een oranje voetbal-menu. Dat moest toch bestaan. Ik zocht op internet en bij Biercuisine. Maar het hele idee stuitte bij mijn mannenfamilie op hoon en misprijzen: Bij voetbal drinken we gewoon bier. Bier is bier. Geen flauwekul!
Hoogstens een glaasje 'oranje' champagne als ze gewonnen hebben.

Gezien het late uur van de eerste wedstrijd Nederland-Spanje ( 9 uur), 
maakte ik niet een hele maaltijd maar alleen wat borrelhapjes.
Dit lijkt misschien wat veel voor avondhapjes, maar door de gelukzalige overwinningsroes werd toch alles heerlijk opgegeten.
Bij voetbal horen bij ons in huis vanzelfsprekend worstenbroodjes

:



en als je worstenbroodjes maakt hoort er een vegetarisch alternatief naast op tafel:
feta-koekjes


en voor de gezelligheid maakte ik ook nog een zalm-mousse in de voetbal-vorm.




De recepten komen hierbij - binnenkort meer.

N.B. Bij het vorige WK voetbal in 2010 maakte ik ook al zo'n blog, maar ik begin gewoon weer opnieuw.


WORSTENBROODJES
10 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg
1 ei
1 blikje cocktailworstjes - ongeveer 30 stuks

Ontdooi het bladerdeeg.
Verwarm de oven op 200 graden.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
Gebruik het kartelwieltje en snij ieder plakje in drie schuine repen.
Je hebt nu 30 repen deeg.
Leg nu op iedere reep deeg een worstje en rol het deeg op als een mini-croissantje.
Leg ze op de bakplaat.
Als alle worstebroodjes op de bakplaat liggen kun je ze met losgeklopt ei bestrijken.
Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de worstebroodjes in 15-20 minuten gaar. 






FETAKOEKJES

6 plakjes diepvries bladerdeeg
125 gram diepvries spinazie (een kwart pak)
1 ons feta fijngekruimeld met een vork
2 gedroogde tomaten in kleine reepjes geknipt
2 eieren losgeklopt
1 theelepel Herbes de Provence
25 gram geraspte oude kaas

Soms maak je een heleboel worsteNbroodjes en is er daarnaast een vegetarisch alternatief gewenst. Dan maak ik altijd deze heerlijke fetakoekjes.
Je hebt een bakplaat voor minipizza’s nodig en een bijpassende deeg-uitsteekring.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Beboter de bakplaat.
Laat het bladerdeeg ontdooien en vorm een bal van de plakjes. Rol deze bal met de deegrol uit tot een grote platte lap. Gebruik het uitsteekrondje om er 12 ronde koekjes uit te snijden.
Leg de deeglapjes op hun plaats in de vorm.
Maak de spinazie klaar volgens voorschrift op het pak (ik geef de voorkeur aan de magnetron) en laat de spinazie daarna in een vergiet goed uitlekken. Bestrooi met een theelepeltje zout en hak ze een beetje fijn.
Leg op ieder deegplakje nu een lepeltje spinazie en 2 reepjes gedroogde tomaat.
Schep met een lepeltje op ieder koekje een beetje losgeklopt  ei.
Verdeel de verkruimelde feta over de koekjes en bestrooi ze met geraspte oude kaas.
Bak ze in 15 minuten mooi gaar in de oven. 
Terwijl de koekjes bakken, rol je de restjes van het deeg nog een keer uit en als je de eerste ronde uit de vorm hebt gehaald, begin je nog een keer opnieuw met de rest van de vulling. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten