woensdag 14 oktober 2015

CIJFERS IN SILOCONEN


In September voor Felix een zes van chocoladecake met kersen erin.
















Vorig jaar verzorgde ik het feest voor een jarige vriendin. Daartoe kocht ik destijds bij de Xenos siliconen bakvormen van de cijfers 7 en 5  een mooie 75 te maken.
Daar had ik nogal succes mee, dus kort daarop kocht ik ook alle andere cijfers, voor je weet maar nooit.

















Deze herfst hadden we drie verjaardagen kort na elkaar: eerst werd Felix 6 jaar, twee weken later werd Sonny 9 jaar en deze week werd  Bert's oudste zoon Robert 45.
De eerste taart was voor Felix die 6 werd. Om er een 'echte taart' van te maken bakte ik een ronde cake-bodem in de grote springvorm en van hetzelfde beslag een grote 6.
Ik deed er gewone witte glazuur op, van poedersuiker met water. De grote 6 zette ik er bovenop. Helaas leek nog nergens op - ik had natuurlijk de poedersuker moeten zeven. Bovendien trok alles in de (nogal donkere) cake, maar door er  'ogen'op te plakken (een taart garnering die ik in een supermarkt in California had gekocht) en wat kaarsjes, en plakjes aardbei op de bodem-taart, werd het uiteindelijk een hele toonbare verjaardagstaart. En hij smaakte heerlijk.




















Begin oktober werd Sonny 9 en natuurlijk moest er nu een taart met een 9 komen.
In de siliconen cijfervorm 9 bakte ik een citroencake en in de grote springvorm een ronde bodem van chocoladecake.
Sonny wilde het helemaal wit en rood - Ajax kleuren, dus witte glazuur en aardbeien.
















Door de Happy Birthday kaarsjes kun je het niet meer zo goed zien, maar dit is de uiteindelijke taart.




















Deze week vierden we de verjaardag van Robert, Bert's oudste zoon.
Het leek nogal flauw en ook tamelijk ingewikkeld om een 45- taart te  maken, maar doordat we besloten een zalmmousse vooraf te maken kreeg ik het idee: die stop ik gewoon in de cijfer-vormen.


Voor de kinderen nog ouderwetse paddestoeltjes, zoals mijn moeder al deed.
Deze keer ging Felix heel handig aan de slag in de keuken. 



RECEPT ZALMMOUSSE
Robert houdt van lekker eten, maar hij is voorzichtig, probeert dieet te houden.
Daarom een mengsel zonder aardappel.
Deze schotel moet goed stijf worden, dus die maak je de avond tevoren.

Meet met de maatbeker hoeveel volume je nodig hebt voor de twee cijfervormen.
Er gaat ongeveer 500 ml in een vorm, Dus je moet meer dan een liter in een grote mengkom maken.
Begin met in een andere kom 8 blaadjes gelatine in koud water te weken.
De siliconenvormen insmeren met een kwastje zonnebloemolie.en op een dienblad of grote schaal zetten.
Pocheer een pond verse zalm zachtjes op half vermogen in de magnetron.
Zet de fijne plakjesrasp in de keukenmachine en rasp
8 worteltjes in dunne plakjes
6 radijsjes in dunne plakjes.
Schil een komkommer, haal het zaad eruit en snij in kleine dobbelsteentjes
Schil een peer, klokhuis eruit, en snij in kleine stukjes
Snij 3 augurken in kleine blokjes
Kook 2 eieren 8 minuten , laat afkoelen, pel ze en hak ze fijn
Neem een handje dille- alleen de veertjes - en een handje bladpeterselie, fijngehakt.
Meng alles in een grote beslagkom goed door elkaar.
Laat de zalm afkoelen en pluk in kleine stukjes. Door het mengsel scheppen.

Tenslotte de saus:
In een andere kom meng 200 ml crème fraiche met 200 ml mayonaise.
Verwarm in een maatbeker in de magnetron 200 ml bouillon met 150 ml witte wijn (of Noilly Prat) en een half borrelglaasje Calvados).
Los daar de uitgeknepen gelatine in op.

Een klein beetje van de gelei in de vormen schenken, alleen een dun bodempje, Even in de diepvries zetten. Na een paar minuten de garnering voorzichtig in de gelei drukken: kleine blaadjes peterselie en veertjes dille. Je kunt nog andere versiering gebruiken (zwarte olijfjes- kappertjes, plakjes ei).
Even laten opstijven. Dan de rest van de gelei door het mayo-crème fraiche mengsel roeren.
Alles heel zorgvuldig en voorzichtig door de zalmsalade mengen. Proef nu hoe het smaakt - er moet flink peper en zout door en een drupje worcestersauce en tabasco.
Schep de salade in de vormen en zet het hele blad in de ijskast. Laat een hele nacht staan.

Vlak voor het serveren uit de ijskast halen en voorzichtig op een mooie schaal keren.
Versieren met plukjes sla, tomaaatjes met Hollandse garnalen en rolletjes gerookte zalm.
Succes!














Geen opmerkingen:

Een reactie posten